Spre deosebire de medicii specializați în patologia diverselor organe și sisteme, medicul de familie este pregătit să-și privească pacientul ca un întreg, indiferent de vârstă sau sex. Și este acel tip de medic specialist care poate fi alături de noi de la naștere, până la o vârstă înaintata. Atunci când apare o afecțiune care necesită prezența unui alt tip de specialist, medicul de familie va fi cel care ne va îndruma către unul. Dacă aceasta boală nou diagnosticată va avea o evoluție de lungă durată, tot medicul de familie este cel care coordonează planul de tratament și urmărirea adecvată a pacientului.
În primul rând medicul de familie asigura asistenta medicala si sociala tuturor pacientilor indiferent de vârsta, sex sau patologie si reprezinta legatura dintre comunitate si sistemul national de sanatate. Medicul de familie abordeaza pacientul atât în conditii de sanatate, cât si în conditii de boala; are rolul de a supraveghea si mentine starea optima de sanatate si de a promova un stil de viata sanatos, de a depista o boala cronica in faza incipienta si de a preveni si trata complicatiile unei afectiuni.
Sistemul de sanatate din Romania este cel mai slab din UE si se lupta pentru a se reforma. Cresterea salariilor si tentativele de diminuare a coruptiei pot fi considerate un inceput, concluzioneaza o analiza publicata in The Economist.
“Avem salarii mari, nu avem nevoie de spaga. Lasam coruptia sa sufere, va vom vindeca”, scrie publicatia la inceputul articolului citand un afis de la intrarea in Spitalul de Urgenta din Slatina. Publicatia mai adauga ca “obiceiul de a oferi spaga pentru a avea parte de ingrijire medicala este adanc inradacinat in Romania.”
Tot potrivit sursei citate, sistemul de sanatate romanesc se afla constant la finalul clasamentului din UE. In ultimii ani, Romania ocupa ultimul loc in Indexul European al Consumatorului de Sanatate, cu un sistem medical mai slab decat Bulgaria, Albania, Macedonia sau Muntenegru, mai scrie sursa citata.
Franta este aloca cel mare procent din PIB la sanatate (11,5%), in timp ce media europeana este de 9,6% din PIB.