Spre deosebire de medicii specializați în patologia diverselor organe și sisteme, medicul de familie este pregătit să-și privească pacientul ca un întreg, indiferent de vârstă sau sex. Și este acel tip de medic specialist care poate fi alături de noi de la naștere, până la o vârstă înaintata. Atunci când apare o afecțiune care necesită prezența unui alt tip de specialist, medicul de familie va fi cel care ne va îndruma către unul. Dacă aceasta boală nou diagnosticată va avea o evoluție de lungă durată, tot medicul de familie este cel care coordonează planul de tratament și urmărirea adecvată a pacientului.

 În primul rând medicul de familie asigura asistenta medicala si sociala tuturor pacientilor indiferent de vârsta, sex sau patologie si reprezinta legatura dintre comunitate si sistemul national de sanatate. Medicul de familie abordeaza pacientul atât în conditii de sanatate, cât si în conditii de boala; are rolul de a supraveghea si mentine starea optima de sanatate si de a promova un stil de viata sanatos, de a depista o boala cronica in faza incipienta si de a preveni si trata complicatiile unei afectiuni.

Adicții moderne – dependența de internet

Adicții moderne – dependența de internet

Tehnologiile moderne oferă copiilor, adolescenților și cadrelor didactice avantaje incontestabile în educarea, dezvoltarea și dobândirea de cunoștințe și abilitați noi, dar utilizarea în exces a computerului este o problemă socială tot mai mare, dezbătută și abordată în numeroase studii. Sondajele din Statele Unite și Europa au indicat rate alarmante de prevalență ale dependenței de internet între 1,5 și 8,2%. Chiar dacă criteriile de diagnostic sunt diferite și încă nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privește o definiție universal acceptată, este cert faptul că adicția de internet este la fel de dăunătoare ca dependența de droguri sau consumul de alcool; cauzând probleme de integrare socială, tulburări psihologice și complicații neurologice majore.

Clasificare și definiție
Sunt propuse următoarele cinci criteriile pentru diagnosticarea dependenței de internet: 
1. Preocuparea continuă pentru internet. (se gândește constant la activitățile anterioare petrecute online sau anticipează următoarea sesiune online); 
2. Nevoia să utilizeze internetul o durată mai lungă de timp pentru a atinge satisfacția; 
3. Face eforturi nereușite pentru a reduce sau opri utilizării internetului; 
4. Este neliniștit, deprimat sau iritat atunci când încearcă să oprească utilizarea internetului; 
5. A rămas online mai mult timp decât era inițial estimat.

În plus, trebuie să fie prezent cel puțin unul dintre următoarele criterii minore: 
1. a pus în pericol sau a afectat viața socială (familia, relațiile cu apropriații, educația, cariera, locul de muncă); 
2. a mințit familia, terapeutul sau alții prieteni apropiați pentru a ascunde amploarea implicării în activitatea petrecută pe internet; 
3. a utilizat internetul ca o modalitate de a scăpa de probleme sau de a se elibera de o dispoziție disforică (de exemplu: sentimente de neputință, vină, anxietate, depresie)

Manifestări clinice
Principalele manifestări clinice ale dependenței de internet sunt de natura psihică. Deși se simte vinovat și recunoaște că are o problemă, nu își poate stăpânii dorința de a sta online chiar și atunci când are alte sarcini și activități clar trasate (școală, loc de muncă, întâlniri, la masă, activități recreaționale).

Atunci când este online are senzația de liniște, împlinire, fericire în timp ce off-line încearcă sentimente de frustrare, tensiune, anxietate, depresie. 

Toate aceste manifestări psihice sunt însoțite de modificări comportamentale, persoanele dependente iau frecvent masa în fața calculatorului sau sar peste mese; utilizează internetul până seara târziu/noaptea, interacționează mult cu persoanele din mediul virtual și puțin sau deloc cu membrii familie, colegi, prieteni; renunță la alte hobbyuri; absentează de la școală sau locul de muncă; își reduc performanțe școlare sau la locul de muncă; mint; fură pentru a putea susține financiar cheltuielile pe care le implică utilizarea internetului (mai ales cei dependenți de jocuri, pariuri, pornografie on line)

Nu este dovedit faptul că adicția de internet creează dependența fizică. În schimb folosirea în mod abuziv a internetului se poate manifesta cu: cefalee; mialgii (mai ales la nivelul centurii scapulohumerale); dorsalgii care pot fi însoțite și de modificări de poziție ale coloanei cervicale, dorsale; sindrom de tunel carpian; ochii roșii, tulburări de vedere; creștere în greutate datorată inactivității fizice sau pierdere semnificativă în greutate datorate unei alimentații deficitare; oboseală cronică; insomnie

Diagnostic 
Au fost elaborate și validate numeroase chestionare care sunt folosite în diagnosticul dependenței de internet, și care pot fi aplicate cu ușurința atunci când ne aflăm în fața unui pacient care se prezintă pentru manifestările clinice ce ne pot orienta spre un diagnostic clinic de adicție de internet.

Sunt numeroase situații în care simptomatologia nu este relatată de către persoana dependenta, ci de membrii familie.

Tratament 
Cu siguranța ceea ce se poate face, este să acordăm o mai mare atenție și importanța acestui tip de adicție și să prevenim apariția ei prin limitarea accesului la internet încă de la vârste fragede. Acest lucru trebuie realizat împreună și în deplin acord cu membrii familiei.

Trebuie depus un efor comun din parte cadrelor medicale, cadrelor școlare, mijloacelor de media, și a autorităților în educarea copiilor, adolescenților dar și a adulților cu privire la avantajele și dezavantajele folosirii internetului.

Conscluzii
Utilizarea compulsivă a internetului este adictivă, implică investirea resurselor multiple (timp, energie, bani), utilizatorul dezvoltă toleranța, poate duce la dependență psihică, și poate avea multiple efecte negative sistemice. Opțiunile specializate de tratament sunt limitate. Prevenția este cel mai util mijloc de a reduce incidența (în creștere) a acestei adicții moderne.

© 2019 Copyright by medici-familie.ro